Vinterdäck

VINTERDÄCK

Lag på vinterdäck 1 December till 31 Mars

Om det är vinterväglag, alltså om det är snö, is, frost eller snömodd på vägen, det är även tillåtet att använda dubbdäck mellan 1 oktober till 15 April.

Samt andra tider på året om det är eller kan komma

att bli vinterväglag. Det är polisen som avgör.

 

Vinterdäck

 

Tillåtna vinterdäck är dubbade däck eller friktionsdäck. Du kan kolla om dina däck är gjorda för vinter körning genom att titta efter märkningarna M+S, M-S, M.S., M&S, MS eller Mud and Snow.

 

Men observera att det finns undantag, det finns även andra däck märkta med M och S, exempelvis terräng däck. Det bästa är att kolla med en däckhandlare eller STRO (The Scandinavian Tire and Rim Organization) och Däckbranschens Informationsråd som har listor över tillåtna vinterdäck.

 

Mönsterdjup minst 3 mm

 

På personbilar, lätta lastbilar och bussar, som har en totalvikt på högst 3, 5 ton inklusive eventuell släpvagn, är det lag på att att man inte får ha mindre än 3 mm i mönsterdjup på däcken, men du rekommenderas att ha åtminstone 5 mm.

Dåligt mönsterdjup leder till att däcken får sämre grepp om vägen, bromssträckan ökar och risken ökar för ishalka och vattenplaning.

 

Mönsterdjup kontrollerar du genom att titta efter upphöjda markeringar på däcken. Det kan du göra med en mönsterdjupsmätare som finns att köpa hos en bilhandlare. Och du kan även använda dig av en femkrona, och mäta från övre kanten av myntet till siffran 5.

Telefon: 0707-906 907

 

E-post: andreas@hsbilverkstadnorrkoping.se